Suçlunun hayatına son verilmesini ifade eden Ölüm Cezası; Suçu cezalandırmak, siyasi veya dini çekişmeleri sonlandırmak ve böylece toplumsal barışı sağlamak gibi saiklerle geçmişte hemen her toplumda, genellikle halka açık yerlerde ve işkence eşliğinde infaz edilirdi.
Günümüzde ölüm cezası, 55 ülkenin ceza yasalarında yürürlüğünü korumaktadır. İdam Cezası infazlarının %90’ı Asya’da uygulanmaktadır. Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi’nde Ölüm cezası yasaklanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, bu yasağa uygun olarak 1984 yılından itibaren idam kararlarını uygulamamış, 2004 yılı itibarıyla da Ceza Hukuku mevzuatından çıkarmıştır.
Gelişmiş ülkeler arasında yer alan ABD, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Singapur’da İdam Cezası halen uygulanmaktadır.
Ölüm cezalarının infaz şekilleri;
Asarak: Mısır, Afganistan, Irak, İran, Japonya, Güney Kore, Ürdün, Pakistan, Singapur ve diğer birçok ülkede hâlen uygulanıyor.
Kurşuna dizerek: Mısır, İran, Endonezya, Libya, Çin, ABD ve diğer bazı ülkelerde uygulanıyor. Çoklukla savaş zamanlarında yaygın olarak kullanılan idam şeklidir.
Ateş ederek: Mahkûmun ensesine veya kalbine sıkılan tek kurşun ile yapılan idam çeşididir. Belarus, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve bir kısım ülkelerde uygulanıyor. Bu infaz yöntemi de savaş zamanlarında daha yaygın kullanılmaktadır.
Boğazlayarak: Radikal dinci örgütlerin infaz yöntemidir.
Ezerek: Fillere çiğnetme yoluyla yapılan eski bir infaz yöntemidir. Halen Asya ülkelerinde görülmektedir.
Elektrikli sandalye, Gaz odası, Zehirli iğne: ABD’de halen uygulanan infaz şekilleridir.
Giyotin: Fransa’da yaygın kullanılmış, ancak idam cezası kaldırıldığı için günümüzde kullanılmayan bir infaz çeşididir.
Kılıç: Suudi Arabistan’da hâlen uygulanan bu infaz yönteminde hükümlünün boynu gövdesinden tek kılıç darbesiyle ayrılır.
Recm: Taşlanarak idam,Suudi Arabistan, Afganistan ve İran’da hâlen uygulanıyor.
İlk Yorumu Siz Yapın